ΦΡΟΥΤΟ ΦΡΑΓΚΟΣΥΚΟ

Το φρούτο της φραγκοσυκιάς είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, στην Κύπρο καθώς και σε όλες σχεδόν τις παραμεσόγειες χώρες.
Είναι ένα φρούτο όπου καταναλωνόταν πολύ από τους παππούδες μας, καλλιεργούταν σε όχι εντατική μορφή καλλιέργειας σε πολλές περιοχές, ιδιαίτερα της Κρήτης, και αποτελούσε πόλο έλξης τους καλοκαιρινούς μήνες για τους οπαδούς του, παρά τη δυσκολία με την οποία συγκομίζεται και καθαρίζεται.

Ακόμη και αν ξεχάστηκε τα προηγούμενα χρόνια και έλειψε από τις διατροφικές μας συνήθειες, σήμερα καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα φρούτα.

Είναι καλοκαιρινό φρούτο δροσερό και εύγευστο. Εξαιρετικά υγιεινό, θρεπτικό και με μεγάλη φαρμακευτική αξία για τον οργανισμό. Τόσο η φραγκοσυκιά όσο και οι καρποί, αλλά και τα άνθη της έχουν θεραπευτικές ιδιότητες για διάφορες παθήσεις του ανθρωπίνου οργανισμού. Είναι από τα λίγα φυτά που χρησιμοποιούνται όλα τα μέλη τους και επιπροσθέτως είναι προληπτικό και θεραπευτικό ίαμα.
Η προέλευση του φραγκόσυκου είναι από το Μεξικό. Η επιστημονική του ονομασία είναι «OpuntiaFicusIndica» ήρθε στην Μεσόγειο από Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1500 μ.Χ. Παρά τη γεωγραφική του εξάπλωση στη λεκάνη της Μεσογείου από τον 16ο κιόλας αιώνα, μόλις τα τελευταία χρόνια προσέλκυσε το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας και των εταιρειών παραγωγής συστατικών για τη βιομηχανία τροφίμων και όχι μόνο.
Μορφολογικά το φραγκόσυκο είναι ένας καρπός σφαιρικός, απιοειδής, ή ωοειδής, ανάλογα με το είδος του, και έχει χρώμα κίτρινο-ελαφρύ πορτοκαλί έως κόκκινο, ανάλογα με το είδος και το στάδιο ωρίμανσης στο οποίο βρίσκεται.
Η επιφάνεια του φραγκόσυκου έχει διάσπαρτες μικρές συστάδες από λεπτά αγκάθια, τα οποία όμως αποχωρίζονται πολύ εύκολα από το φλοιό, και μπορούν να αφαιρεθούν ακόμη και με το πλύσιμο του καρπού.

Χρειάζεται ωστόσο μεγάλη προσοχή κατά το καθάρισμά και την κατανάλωσή του, γιατί εξαιτίας των ιδιαίτερα μικρών και λεπτών αγκαθιών του μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες επιπτώσεις.
Έχει απαλή γλυκιά γεύση και υπέροχο χρώμα. Η διατροφική αξία του φραγκόσυκου είναι εξαιρετική, καθώς αφενός η περιεκτικότητά του σε νερό είναι περίπου 87% και άρα αποτελεί ιδανικό φρούτο για κατανάλωση το καλοκαίρι, και αφετέρου είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Έχει, ακόμη, μεγάλη περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιοπαθειών.

Τα φραγκόσυκα περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα:
στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Επίσης, η κατανάλωση τους βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, καθώς είναι πλούσια και σε βιταμίνη Β 6 (η Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).

Τέλος, η κατανάλωση μαρμελάδας του φραγκόσυκου είναι ενδεδειγμένη για διαβητικούς και προσφέρει σημαντική μείωση του σακχάρου