Το φρούτο της
φραγκοσυκιάς είναι πολύ διαδεδομένο στην Ελλάδα, στην Κύπρο καθώς και σε όλες
σχεδόν τις παραμεσόγειες χώρες.


Ακόμη και αν ξεχάστηκε
τα προηγούμενα χρόνια και έλειψε από τις διατροφικές μας συνήθειες, σήμερα
καταλαμβάνει εξέχουσα θέση ανάμεσα στα άλλα φρούτα.



Η επιφάνεια του
φραγκόσυκου έχει διάσπαρτες μικρές συστάδες από λεπτά αγκάθια, τα οποία όμως
αποχωρίζονται πολύ εύκολα από το φλοιό, και μπορούν να αφαιρεθούν ακόμη και με
το πλύσιμο του καρπού.
Χρειάζεται ωστόσο
μεγάλη προσοχή κατά το καθάρισμά και την κατανάλωσή του, γιατί εξαιτίας των
ιδιαίτερα μικρών και λεπτών αγκαθιών του μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες
επιπτώσεις.
Έχει απαλή γλυκιά γεύση
και υπέροχο χρώμα. Η διατροφική αξία του φραγκόσυκου είναι εξαιρετική, καθώς
αφενός η περιεκτικότητά του σε νερό είναι περίπου 87% και άρα αποτελεί ιδανικό
φρούτο για κατανάλωση το καλοκαίρι, και αφετέρου είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και
το αμινοξύ ταυρίνη, ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του
εγκεφάλου και της καρδιάς.
Έχει, ακόμη, μεγάλη
περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες που δρουν κατά του
καρκίνου και των καρδιοπαθειών.
Τα φραγκόσυκα περιέχουν
ισχυρά αντιοξειδωτικά, δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα:
στις αρτηρίες και τα
νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις.
Επίσης, η κατανάλωση
τους βοηθά στο να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης, καθώς είναι
πλούσια και σε βιταμίνη Β 6 (η Β 6 συμβάλλει στη σύνθεση των πρωτεϊνών, του
γενετικού υλικού, των νευροδιαβιβαστών και στην προστασία κατά του καρκίνου).
Τέλος, η κατανάλωση
μαρμελάδας του φραγκόσυκου είναι ενδεδειγμένη για διαβητικούς και προσφέρει
σημαντική μείωση του σακχάρου